Обвиняем за подкуп и притежание на наркотици остава в ареста, реши Апелативният съд във Варна

Апелативен съд – Варна потвърди като адекватно задържането под стража на Кристиян П., обвинен за държане на наркотици и даване на подкуп на полицейски служители.

На 15 септември в Девня полицейски екип спрял за проверка 27-годишния шофьор и поискал той да бъде тестван за алкохол и наркотици. За да не извършат действия по служба, Кристиян П. дал на инспекторите от МВР 100 лв и отказал проверката. В колата му били открити наркотици. Окръжният съд във Варна взел мярка „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Той обжалва определението пред апелативната инстанция.

Настоявайки за домашен арест, защитата на Кристиян изтъкна, че той има постоянен адрес, работи и осигурява прехраната на петима свои служители. Прокуратурата обаче посочи, че деянието е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане.

Апелативният съд насочи вниманието към приложената справка за съдимост. От нея се установява, че обвиняемият е сключил споразумение с прокуратурата в Девня миналия октомври, след като на 27 септември 2019 г. е управлявал МПС след употреба на метамфетамин. Наложено му било наказание 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване било отложено с 3 години. Присъдени още били глоба в размер на 250 лв. и лишаване от право да управлява превозно средство за период от 8 месеца.

Настоящата инстанция прие, че събраните доказателства в достатъчна степен обосновават предположението за съпричастност на Кристиян П. към деянията, предмет на обвинението. Съдебният състав счита, че причина за дадения подкуп и отказът за проверка с техническо средство е това, че водачът отново е управлявал автомобил след употреба на упойващи вещества. Съдът намира, че по никакъв начин обвиняемият не се е превъзпитал и не е осмислил дадения му шанс да не изтърпява ефективно наказанието си. Напротив, продължава да шофира след употреба на упойващи вещества. Това показва висока обществена опасност. Затова „домашен арест“ няма да може да изпълни предвидените от закона цели на мерките за процесуална принуда.

Воден от тези аргументи, Апелативният съд потвърди определението на първата инстанция, взела мярка „задържане под стража“ на обвинения в даване на подкуп и държане на наркотици Кристиян П.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии