Нов шанс за варненския бизнес – отпускат още европейски средства в подкрепа на фирмите

Още европейски средства под формата на безвъзмездна финансова помощ ще бъдат отпуснати в подкрепа на микро, малки и средни предприятия. Двете процедури, по които ще могат да кандидатстват фирмите, са по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. и ще стартират през последното тримесечие на тази година. Очакваният бюджет на всяка от тях е малко над 78 млн. лв., съобщиха от Областния информационен център-Варна.

По процедурата „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“ могат да подават проектни предложения микро, малки и средни предприятия, които имат поне една приключена финансова година и са извършвали стопанска дейност през нея. Минималният размер на помощта е 3 000 лв., а максималният – 15 000 лв. за микро, 30 000 за малки и 75 000 лв. за средни предприятия. Дейностите, които ще получат финансово подпомагане, са свързани със създаване на здравословни и безопасни условия на труд, адаптиране на процесите и организацията на работа във фирмите в условията на пандемия.

Малки предприятия с минимум две приключени финансови години, оборот над 500 000 лв. за 2019г. и поне 20% спад в постъпленията, могат да кандидатстват по процедурата „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. По нея ще бъдат финансирани дейности, свързани с покриване на текущи оперативни разходи на фирмите – суровини, материали и консумативи, персонал, режийни и др. Максималният размер на помощта за едно предприятие е 50 000 лв.

До момента 1053 фирми от Варненска област са сключили договори и са получили финансиране в размер общо на 8 684 822 лв. по процедурата „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. 1007 от бенефициентите са на територията на гр. Варна. Кандидатстването стартира на 14 май тази година и приключи месец по-късно.

Местният бизнес може да се обръща към Областния информационен център-Варна на място в офиса на адрес пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ №2 (Козирката) или на тел. 052 820 911 и 052 820 955. Услугите на центъра са безплатни.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии