Братовчеди с мерки за неотклонение – „Задържане под стража“ и „Домашен арест“, по обвинение за извършен грабеж в условията на опасен рецидив

Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 28-годишния Зоран А. и „домашен арест“ за 27-годишния Милан А. Те са с повдигнато обвинение за извършен грабежизвършен при условията на опасен рецидив.

Според обвинението грабежът на мобилен телефон, портфейл и сумата от 20 лв. извършен с употреба на физическа сила е извършен на 17 август 2020 г. в кв. Вл. Варненчик. След проведено разследване на случая и оперативно – издирвателни дейности е повидагнато обвинение на Зоран А. и Милан А. Двамата са братовчеди и са осъждани.

В НК предвиденото наказание за деянието е „лишаване от свобода” до 15 години, като същото е тежко по смисъла на закона.

От справката за съдимост на двамата е видно, че престъплението е извършено при условията на опасен рецидив. Спрямо 28-годишният мъж не е изтекъл 5- годишния срок от условното му предсрочно освобождаване от изтърпяване на наказанието по предишно осъждане от Окръжен съд – Варна, влязло в законна сила на 06.07.2016 г. Спрямо 27-годишния Милан А. също не е изтекъл 5-годишната давност от изтърпяването на кумулативно наказание наложено от Районния съд в Бургас, изтърпяно на 29.11.2016г.

Защитата на Зоран А. поиска по-лека мярка за неотклонение от „задържане под стража“ с мотива, че обвиняемият е съдействал на органите на реда, има 5 деца, за които се грижи и очаква шесто. В правото си на лична защита Зоран посочи, че е невинен и че други лица са му донесли отнетия телефон.

По-лека мярка „домашен арест“ поиска и адвоката на Милан А. Мотивите бяха, че в материалите по делото до момента няма данни които са сочат, че 27-годишният мъж е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Защитата посочи, че Милан не е бил намерен на посочените постоянен и настоящ адрес, тъй като се е разделил с жената, с която съжителства и в момента пребивава при майка си.

Състав на Варненския окръжен съд разгледа събраните до момента доказателства и направи извод, че съществува обосновано подозрение Зоран А. да е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Според съдебния състав налице и втората изискуема предпоставка – да съществува реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление, предвид предишната му съдимост и завишеното предвидено наказание. Спрямо Милан А. съдът счете, че не са налице достатъчно категорични доказателства, за да бъде направено обосновано подозрение, че той е съпричастен към престъплението, за което е разследван. Според съдебния състав исканата мярка за неотклонение „задържане под стража“ се явява прекомерно тежка, поради което определи спрямо Милан А. „домашен арест“, която ще бъде контролирана с електронна гривна.

Определенията на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвани пред Апелативен съд – Варна.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии