Учение от типа PASSEX ще проведат екипажи от военноморските сили на България и САЩ

Ескадреният миноносец „Рузвелт“ (USS ROOSEVELT) от състава на ВМС на САЩ от днес, 18 септември, ще бъде на тридневно неофициално посещение в гр. Варна. Командир на кораба е капитан II ранг Райън Кендал (CDR Ryan Kendall).

Предвид извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, командването и екипажът на кораба няма да слизат на брега.

На 20 септември, след напускане на Пристанище Варна, ескадреният миноносец „Рузвелт“ съвместно с фрегатата „Смели“ и корветата „Бодри“ от българските ВМС ще проведат учениe от типа PASSEX.

Целта на ученията от типа PASSEX е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни-членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и оперативната съвместимост и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От началото на годината досега са проведени две учения от този тип.

В плана на ученията трaдиционно се включват задачи по съвместно тактическо маневриране, приемане и предаване на товари на ход между кораб и хеликоптер, които се ръководят основно от участващите български кораби, както и обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии