Районен съд – Варна осъди 48-годишна жена за търговия със стоки – менте на известни марки

Делото бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, с признание на вината и редуциране на определеното наказание с една трета. За извършено престъпление против интелектуалната собственост – по чл.172б, ал.1 от НК, на подсъдимата беше наложено наказание от 4 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 500 лева.

На 19 март миналата година, при извършена проверка в търговски обект в централната градска част на Варна – магазин, стопанисван от фирма на подсъдимата, се установява предлагане за продажба на дрехи – тениски, спортни комплекти, клинове, къси панталонки и др., носещи знаци със запазените марки на общо 12 световно известни чуждестранни търговски дружества, без съгласието на притежателите на изключителните права. Според назначената експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване у потребителите и предпоставки за несправедливо облагодетелстване на търговеца от известността на оригиналните марки. Общата стойност на инкриминираните стоки е за над 37 000 лева.

48-годишната жена е с чисто съдебно минало. В нейна тежест са направените по делото разноски. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и след влизане в законна сила на присъдата следва да се унищожат. Съдебният акт  подлежи на обжалване в 15-дневен срок.


viber

Total
0
Споделяния
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Ремаркета под наем във Варна
Подобни статии