Може ли Полша да измъкне Източна Европа от хватката на “Газпром”?

Пьотр Уознияк, президент на полската държавна петролна и газова компания PGNiG, е човек с мисия, разказва Deutsche Welle.

“Стратегията на PGNiG е да разнообрази доставките на природен газ, благодарение на производство от Норвегия, внос и местен добив”, казва той. През 2018 г. компанията подписа 20-годишен договор за доставки на природен газ от САЩ и заяви, че ще похарчи €200 милиона в рамките на дългосрочен проект за доставки на газ от Норвегия. Както и че няма да продължи договора си с руския гигант “Газпром” през 2022 г.

“Договорите, подписани с американските ни партньори, ни позволяват да купуваме втечнен природен газ с до 20-30 процента по-евтино, отколкото от “Газпром”, казва Уознияк. По думите му, това е важен ход от една страната заради цената, а от друга – “Газпром” се доказа като ненадежден партньор за нас”.

Затова и решението не би трябвало да е изненада. Но някои експерти вярват, че единственият начин Полша да се измъкне от хватката на руския гигант е… да купува руски газ. Те твърдят, че диверсификацията би била твърде скъпа и страната трябва да продължава да купува от руски газ от пазарите и след 2022 г.

През 2018 г. Полша е имала нужда от 17 милиарда кубически метра газ. Местният добив носи 3,8 милиарда кубически метра, вносът през газопровод от Русия – 9 милиарда кубически метра, внос на втечнен природен газ – 2,71 милиарда кубически метра и внос от Германия и Чехия – 1,5 милиарда кубически метра. Делът на руския газ в Полша намалява от 88,9 процента през 2016 г. до 66,8 процента през 2018 г., по данни на PGNiG.

Подкрепа от Вашингтон

“Администрацията на Тръмп силно подкрепя този проект като начин Полша да диверсифицира източниците си на енергия, както и да увеличим покупките на американски втечнен газ в чужбина като алтернатива на руските доставки”, заяви зам.-министъра на енергетиката Дан Брюелет. “САЩ е твърдо против “Северен поток 2” и “Турски поток”, тъй като те ще увеличат зависимостта на Европа от Русия”, допълва той.

Надеждата в Швиноуйшче

Базиран в Швиноуйшче в северозападна Полша, най-голямата надежда на Варшава за внос на газ е LNG терминала, опериран от дъщерна компания на полския оператор Gaz-System. Капацитетът му е 5 милиарда кубически метра годишно, а Polskie LNG планира да го увеличи до 7,5 милиарда кубически метра, което ще отговори на около 40% от търсенето в страната.

Проектът ще позволи за първи път преноса на газ директно от Норвегия до пазарите в Дания и Полша, както и до съседните държави. Тръбопроводът може да пренася до 10 милиарда кубически метра норвежки газ и ще започне да работи от октомври 2022 г.

Миналата седмица Европейската комисия одобри грант от €215 милиона за проекта. Брюксел посочи, че той е “изключително важен за интеграцията на енергийните мрежи на Европа” и е от “общ интерес”.

Павел Якубовски, главен изпълнителен директор на Polskie LNG, посочва, че доставките на втечнен природен газ и доставките от Норвегия могат да преобърнат централноевропейския пазар, създавайки път от север на юг, който да замени съществуващите връзки от изток на запад, и да намали влиянието на Русия.

“Полша работи по интерконектори с Литва, Украйна, Словакия и Чехия”, посочва той. През април 2018 г. Полша и Словакия подписаха споразумение за изграждането на интерконектори. / varnanews

Сподели
Share