Екатерина Захариева: Има покана към Путин да дойде в България

Има покана към Путин да дойде в България. Тя е отправена и от българския президент, и от българския премиер, но все още няма уточнена дата, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на Би Ти Ви.

България прави всичко възможно втората тръба за газ да минава през България. Мисля, че има много голям шанс това да стане. Президентът Путин за пореден път каза в Сърбия, че има възможност това да се случи, каза Захариева.

Работи се и по това българските имена в Западните покрайнини да се пишат с женски български окончания. Сърбия вече обяви, че връща българските фамилни имена в Западните покрайнини.

Във връзка с мъгливото положение около Брекзит още от самото му начало у нас има създадена работна група, в която се разглеждат всички възможни сценарии, обясни Захариева. Сега обаче е доста вероятен сценарият Великобритания да излезе без сделка.

Около 4000 са гражданите на Великобритания, които живеят у нас по данни на МВР. Те ще трябва да се регистрират в МВР като живеещи тук, ако сделка за Брекзит няма.

Българското желание е да има безвизово пътуване между двете държави, за да са улеснени и туристите.

Министерството на външните работи организира информационни дни в различни градове на Великобритания за българите, които живеят там. Ако няма сделка, според нашия изборен закон там ще има по-малко изборни секции за гласуване, след като Великобритания вече няма да е член на ЕС.

Сподели
Share