“Е магазин” за думите на Каракачанов: Хубаво е, когато Заев и Мицкоски заедно защитават Македония

Премиерът Зоран Заен и лидерът на опозицията Християн Мицкоски като че се бяха договорили да отговорят с остра реторика на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, който отправи предупреждение, че Република Македония може да се прости с ЕС и НАТО, ако продължи злоупотребата с македонския език, пише македонското издание “Е магазин”.

Каракачанов, но и други функционери от България, които оспорват съществуването на македонски език и нация преди Втората световна война и които казват, че тук винаги са живели българи, които говорят на български диалект, получи плесница и от властта, и от опозицията в Македония, пише изданието, цитирано от БТА.

“Мое право е да съм македонец, да говоря македонски език. Това е европейска ценност”, заяви вчера премиерът Зоран Заев след острите нападки на Каракачанов, но и посланието на външния министър Екатерина Захариева. Заев очаква европейските ценности наистина да бъдат приети от всички.

“И в Македония, и в България все още има сили, които не мислят доброто на отношенията между съседите”, заяви председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, коментирайки изявлението на Красимир Каракачанов.

“Има основателно съмнение за подкуп при издаването на български паспорти в неговата страна. И така този квази патриотичен заряд и вик на господин Каракачанов е във функцията тази политика”, каза Мицкоски.

Тази идентична позиция на властта и опозицията е хубава картина на промяна и да се надяваме, че когато става дума за националните интереси, все по-често ще можем да я виждаме, пише в заключение “Е магазин”. /24chasa.bg

Сподели
Share