Цената на козунаците тази година във Варна е била както миналата

Нямаше промяна в цените на козунаците и козуначените рула за Великденските празници спрямо миналата година.

Това заяви Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.

„Козунакът е един уникален хранителен продукт, който е печиво с обогатено тесто. В него са вложени различни видове мазнини и вече сто години този продукт присъства на трапезата на българина, свързан е с бита и културата ни“, отбеляза Иво Бонев.

По думите му козуначените рула с различни пълнежи ще се търгуват за около 3,50 лева за 400 грама. Козунакът с пълнеж – мармалад, локум, стафиди, орехи или бадеми, ще се предлага на цени от около 4,00 лева за 400 грама, а обикновеният великденски козунак, приготвен от качествени продукти и по стара българска рецепта, ще се предлага на цени до 2,80 лева за 400 грама.

До 6.00 лева ще бъде цената на рулата и козунаците, приготвени с чисто масло, стафиди и бадеми.

Иво Бонев допълни, че предлаганите в търговските вериги козунаци, произведени от миксове, са на цени от 1,20 до 1,80 лева.

По думите му те заемат над 50% от продажбите и вече са фактор на пазара.

Иво Бонев обясни, че козунаците от микс не са вредни за здравето, като опасността от салмонела е сведена до минимум, тъй като суровините се получават в прахообразно състояние.

Козунакът от микс се произвежда за час до час и половина, докато за подготовката на традиционния български козунак са необходими до пет часа.

Сподели
Share