The Wall Street Journal: Путин в Сирия се обръща към украинския сценарий

В Сирия руският президент Владимир Путин се опитва да приложи страница от украинския сценарий, принуждавайки Запада да гадае неговите планове с помощта на военна хитрост, която се нарича в Русия „маскировка” или камуфлаж”, пишат журналистите от The Wall Street Journal Джеймс Марсон и Натан Ходж.
„Миналата година той тайно изпрати в Украйна руска армия, за да отрази настъплението на украинските правителствени войски и да осигури по-изгодно за опълченците урегилиране. Сега той повтаря този гамбит в Сирия: поддържа президента Асад, своя съюзник, и постига за Кремъл централна роля в приемането на решенията за бъдещето на Сирия”, разсъждават авторите.

„Руската военна кампания, започнала преди седмица, бе предшествана от опровержения от страна на Кремъл. Разположените военни самолети в Сирия, видими на спътниковите снимки, чиновниците от Кремъл обясняват само с доставки на военна техника за сирийския режим”, се казва в статията.

„Това пасва на шаблона, използван в Украйна. Когато добре въоръжени хора в зелен камуфлаж без опознавателни знаци – явно професионални военни – се появиха миналата година в Крим. Кремъл настояваше на това, че това са само сили на местната самоотбрана. Впоследствие Путин призна, че „зелените човечета” са били руски войници”, пишат авторите.

Русия не нанася удари със съкрушителна сила, която би донесла на Асад пълна победа – така, както бе и миналата година, когато руското оръжие помогна на опълченците в Източна Украйна да придвижат линията на фронта, но не да тръгнат в настъпление към Киев, пиша Марсон и Ходж.

„Москва иска да гарантира, че ситуацията в Сирия иска да бъде решена на базата на руските условия. Русия иска да укрепи линията на фронта и да подкопае боеспособността на опозицията. Заемането на цялата страна не е приоритетна задача”, смята Николай Кожанов от Московския център Карнеги.

„Намесата на Русия е първата от няколко десетилетия насам, когато са прехвърлени въоръжени сили далеч от своите граници. Тя също осъществява военни действия, които не е пробвала по-рано: прецизни въздушни удари и удари от море зад пределите на пряката видимост”, отбелязват журналистите.

„Задачата на руснаците е да преместят линията на фронта и да стабилизират отбраната на Асад. Русия няма стратегия за завършване на операцията? Докато Асад е на власт, руските ВВС ще трябва да ги защитават”, казва Крис Кармър, летец от ВМС на САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ

Сподели
Share