Новото съкровище в Първопрестолна Плиска – крепостта „Кирилица”, отвори врати! Илияна Йотова и Валя Балканска прерязаха лентата (Снимки)

Културното събитие на годината стана факт на знакова за България дата – ден на Свети Седмочисленици! В ранния следобед днес със стилна церемония в културно-исторически комплекс „Двор на Кирилицата“ в Плиска бяха официално открити крепостта „Кирилица“ и стена с 14 барелефи на писатели от над 10 народности.

Сред ВИП-гостите бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, Негово Високо Преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, руският посланик Негово превъзходителство Анатолий Макаров, представители на посолства, кметове, областни управители, интелектуалци и над 600 родолюбци.

В музикално-артистичната програма, заснета и с дрон, участваха легендарната народна певица Валя Балканска, 100 родопски гайдари и други изпълнители. Известната с космическия си глас Балканска бе посрещната с бурни аплодисменти, а след това всички запяха заедно с нея „Хубава си, моя горо”.

След като Дядо Йоан отслужи тържествен водосвет, Илияна Йотова пък върна присъстващите в техния първи учебен ден, когато с треперещи и неуверени ръце са започнали да пишат светите букви. „Ние сме държава на повече от 13 века и народ, който е единно цяло, с достойнство, славно минало и бъдеще”, гордо отбеляза вицепрезидентът.

Йотова имаше честта заедно с Валя Балканска да пререже лентата и да открие новото бижу на Плиска.

Крепостта „Кирилица” е проект на Карен Алексанян, който уверено възражда блясъка на Аспаруховата столица и надминава всичко правено до момента в опитите историята ни да се пресъздаде така, че да стане достъпна, разбираема и едновременно с това вълнуваща за всеки.

Цитаделата е красива двуетажна каменна сграда. На първия етаж е разположена залата „Създаване на Кирилицата в Плиска“, като в нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.

Външна каменна стълба води посетителите към зала „Българска слава“, в която експозицията разказва за великите дела на владетелите управлявали държавата от първопрестолна Плиска.
Стената с 14 барелефа е на писатели от десет държави на Кирилския свят – България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан. Сред нашите легенди са Ран Босилек, Леда Милева и Севда Севан, а стената ще се обогатява и с образи на още писатели.

Предстои също да се създаде и алея на писателите. Там ще бъдат поставени над 100 бюста на автори от различни държави, творящи на Кирилица.

След откриването днес всички гости разгледаха „Кирилица” безплатно, а от утре желаещите да се докоснат до забележителната българска история ще плащат вход от 6 лева. За ученици и пенсионери цената е 3 лева, а децата до 7 години ще влизат безплатно.

 

ВИДЕО: http://news.bnt.bg/bg/a/krepost-na-kirilitsata-otvori-vrati-v-pliska

Източник:https://petel.bg

 

 

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *