Алея на книгата’2016 продала 45 000 книги във Варна! Участници в Алея на книгата’2017:

По време на миналогодишната Алея на книгата във Варна са продадени между 40 и 45 хиляди книги. Това разкри Василка Ванчева от Асоциация „Българска книга“, които са организатори на книжния панаир, заедно с Община Варна.

Предстоящото издание на Алея на книгата се очаква да е още по-успешно, тъй като обещава да е най-голямото до момента. Варна ще стане най-голямата книжарница на открито в дните от 28 юли до 6 август. Над 60 български издателства и книгоразпространители ще представят хиляди книжни заглавия в пространството от Севастопол до Фестивалния и конгресен център, всеки ден от 10.00 до 22.00 ч.

Ще има 19 шатри, с 3 повече от миналата година, като специално място ще имат варненски изложители. В най-мащабното книжно изложение у нас ще се включат най-големите български издателства с най-доброто от продукцията им. Ще бъдат представени между 2800 и 3000 нови заглавия. Всички издателства ще продават книгите с отстъпка от коричната им цена, увери Ванчева.

Продажбата на книги ще бъде съпътствана от богата културна програма. Предвидени са срещи с писатели и преводачи, дискусии и забавления за деца. Част от гостите в Литературния ни кът ще са Ангел Ангелов, Борислав Мирчев, Владимир Димитров, Георги Томов, Елена Владова, Иван Димитров, Ивинела Самуилова, Ирина Вълчева-Кръстева, Кирил Аспарухов, Людмила Людмилова, Михаил Вешим, преводачите Емил Минчев и Росица Цветанова, проф. Цветан Георгиев, Райна Пенева, др.

Тази година се навършват 90 години от първата национална литературна изложба у нас, домакин на която е била Варна. Това отбеляза Георги Венин, временно изпълняващ длъжността директор на общинска дирекция „Култура и духовно развитие”. Традицията на книжните изложения в морската столица бе подновена преди 10 години, като във формат Алея на книгата се провежда вече 8 години.

Участници в Алея на книгата’2017:
Шатра 1 – Варненски издатели
Шатра 2 – Сиела, Хермес
Шатра 3 – Атеа, Коала прес, Персей, Посоки
Шатра 4 – Бард
Шатра 5 – АМГ, Инфодар, Книжарници „Приятели“, Кръгозор
Шатра 6 – Жануа ’98, Жар, Клевър Бук, Просвета
Шатра 7 – Ера, Унискорп
Шатра 8 – Фют,
Шатра 9 – Анубис, Булвест 2000, Букохолик, Вакон,
Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Милениум
Шатра 11 – Емас, Рива
Шатра 12 – Жанет 45, Парадокс, Шамбала
Шатра 13 – Лабиринт, Лира Принт, Прес
Шатра 14 – Асеневци, Бяло Братство, Симетро, Хартиен свят
Шатра 15 – Артлайн Студиос, Колибри
Шатра 16 – Захарий Стоянов, Пан, Труд
Шатра 17 – Ай Си Ю, Ибис, Ина, Пергамент прес
Шатра 18 – Инле, Нов живот, Пух, Хелиопол
Шатра 19 – Ентусиаст, Ергон, Издателски център на НБУ, Списание 8

Официалното откриване на Алея на книгата,2017 ще е в петък, 28 юли, от 18,00 часа на пешеходната зона на бул. „Сливница“.

Източник: dariknews.bg

 

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *