Обявиха код „Червено“ в повече от половината страна за утре: Много опасни жеги!

Максималните температури в 17 области ще са между 41°-44°C

Синоптиците от БАН обявиха червен код за опасни жеги за 1 юли. Предупреждението е в сила за 17 области в страната. В останалите е в сила оранжев код за високи температури. Това става ясно от сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Червеният код е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

Ще бъде много горещо с максимални температури 41°-44°C. Червеният код е най-високата степен за предупреждение за опасно време. В легендата на сайта на НИМХ той е обозначен като много опасно време.

При екстремно високи температури на хората се препоръчва да пазят себе си и да помагат на уязвимите и чувствителни хора и да спазват съветите на властите. Може да се очакват повреди в инфраструктурата.

В останалите области от страната е в сила оранжев код за екстремно високи температури. В областите Видин, Софийска област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Кърджали, Бургас, Варна и Добрич ще бъде много горещо с максимални температури 38°-41°C.

По морския бряг температурите ще бъдат между 32°-35°C.

При тази степен на предупреждение високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Източник: www.blitz.bg

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *