Днес е Петровден – традиции! Кой е Свети Петър – приказки и легенди!

Празнуват: Петър, Петрана, Пешо, Пецо, Камен, Пенчо

СВЕТИ ПЕТЪР

Петър е роден на брега на Галилейското езеро във Витсаида. Бил рибар, но когато Исус го повикал „Ела с мен. От днес ще ловиш хора вместо риби“, тръгнал и вървял неотлъчно по стъпките на новия си Учител. Първото му име било Симон, но Христос го нарекъл Петър, което означава „камък“, и знаел, че с неговата помощ ще изгради храм за християните, здрав и неразрушим като вярата на своя апостол. Във всички важни моменти Петър бил до своя учител, той предложил Матей да заеме дванадесетото място на Юда, който не успял да понесе собственото си предателство и часове след като продал Христос, се обесил. Свети Петър покръстил на Петдесетница три хиляди души и обяснил на хората защо апостолите говорят на различни езици: „Не са пияни, а Светият дух е слязъл при тях.“ Мнозина приемали християнството, щом чуели апостол Петър. Станал най-добрият „рибар на човешки души“, точно както му обещал Учителят. Дълго време палачите на християнството не успявали да го погубят. Участта му на мъченик и защитник на вярата го застигнала при император Нерон, чиято кървава разправа с християните на арената, в клетките с лъвовете, в историята е записана като особено жестока. Когато осъдили апостол Петър да бъде разпънат на кръст, той се помолил на палачите: „Не съм достоен да умра като Спасителя, обърнете ме с главата надолу.“ Обърнали го. Умрял в мъки на 29 юни 67 г. Същия ден бил посечен с меч и апостол Павел. Затова църквата е наредила празниците им един след друг в празничния си календар.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

НАРОДНА МИТОЛОГИЯ

Когато братята юнаци си поделят света, на св. Петър се паднало да държи ключовете от рая, да пропуска праведните, да отпраща грешните, да седи пред райската врата на небето, да я отваря и затваря, да бъде съдник на човешките грехове, справедлив и неподкупен. Казват, че дори собствената си майка не пуснал в рая, защото била алчна и лоша жена. Такава неподкупност я има само сред светците. Жертвата, която му се принася, е ябълка, дървото в рая, забраненият плод на познанието, заради който човек бил изгонен от рая и натирен на земята да се труди и в мъка да изкарва хляба си. Някои смятат, че Петър и Павел са братя. Петър бил богат и неотстъпчив, Павел – сиромах и справедлив. Други мислят, че е един и същ човек. А може би е бил брат на първия ученик на Спасителя Андрей. Много приказки е сътворил народът ни за този обичан свой светец, в много роли си го представя.

РИТУАЛИ

На Петровден свършват петровденските пости. Те започват първата седмица след Свети дух и големината им зависи от това, кога е празнуван Великден. Отговява се с петровска ябълка и петровско пиле. Прави се млечна баница (млечник), за да е сладка годината като млякото. Традиционно ястие за празника е и бито прясно сирене, което се пържи в тиган с брашно. Нарича се „бял мъж“.
Жените носят в църква ябълка и кулак (малка печена питка), свещеникът ги осветява, а после се раздават на съседи и близки. Вярва се, че на „оня свят“ близките им ще има какво да си хапнат.
На Петровден може да се работи до обяд. Празникът се пада по време на жътва и според вярването на този ден дори и светецът Петър взима сърп и жъне.
Някъде ходят рано сутрин на нивите, бостана, лозето, хвърлят ситни камъчета и на принципа на имитативната магия се надяват да предизвикат голямо плодородие.
Празнува се от хора, които имат овце и/или мандри. До това време те са събрали „благото“ прясно сирене и канят гости на обяд.
Петровден е ден за сборове по селата, за народно веселие и почит към светеца.
Ако жените не работят домашна работа, а мъжете не впрягат волове и не ги изкарват на полето, ще има плодородие.
Заедно с Гергьовден и Илинден празникът е свързан с горещото лятно слънце, с умирането и възкръсването на всяка нова стопанска трудова година и заедно с това с легендата за доброволната жертва – тази, която е най-скъпа на Бога.

МЕТЕОРОЛОГИЧНИ ПРОГНОЗИ

Ако денят е горещ, по коледните пости ще е голям студ.
Ако духа вятър, на Коледа ще вали сняг.
Ако на Петровден кучетат спят свити – зимата ще е студена, ако са се опънали свободно на земята – ще е мека.
Ако кукувицата кука все още, зимата ще е мека. Ако е спряла да кука от десет дни, ще е тежка и студена.
Ако след Петровден дюлите отново цъфнат, зимата ще е много студена.

ОБРЕДНИ ВЕЩИ, ХРАНИ И СИМВОЛИ

Трапеза

Пиле, ябълки петровки, „бял мъж“, тиквеник. Пилето може да се напълни с ориз, със сирене и магданоз и пр.

 

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *