91-то издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ започна

91-то издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ беше открито в неделя във Фестивалния и конгресен център в морската столица. Приветствие към участниците отправи кметът на Варна Иван Портних, зам.-министърът на културата Румен Димитров прочете поздравителен адрес от името на министър Боил Банов, слова произнесоха председателят на постоянната комисия по култура в ОбС Варна Даниела Димова и Маестро Людмил Ангелов, артистичен съветник на ММФ „Варненско лято“.

„С огромно уважение и респект съм на тази сцена, защото днес откриваме поредното издание на най-дълголетния фестивал в България и един от най-старите музикални форуми в света. Фестивал, който прехвърли една достолепна възраст. Чест и гордост е, че през всичките тези години нашите съграждани са работили за утвърждаването на „Варненско лято“ като запазена марка не само за морската столица, но и за страната.

Община Варна продължава тези традиции – фестивалът заема водещо място в културния календар на града ни и резултатите не закъсняха – за втора поредна година ММФ „Варненско лято“ е носител на лейбъла за качество на Европейските музикални фестивали.

Благодаря за високата оценка на Асоциацията на европейските фестивали, благодаря на всички музиканти, които тази година ще бъдат с нас“, каза кметът Иван Портних .

Шедьоври на националното и световното музикално наследство и новата българска симфонична музика прозвучаха в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. На сцената излязоха оркестърът домакин – Варненската филхармония, заедно световноизвестните музиканти – Минчо Минчев – цигулка, Евгени Божанов – пиано, и Янг Чанг Чо – виолончело, под диригентската палка на Маестро Емил Табаков.

По традиция първо прозвуча музикалната емблема на „Варненско лято“ – симфоничната Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. След това – Тройният концерт на Бетовен за пиано, цигулка и виолончело в до мажор, оп. 56, и премиерното за България пълно изпълнение на симфоничния цикъл „Пет български танца“ от Емил Табаков. /live.varna.bg

Днес+

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *