Унгария ни удари рамо за Шенген!

Унгария напълно подкрепя България за членството й в Шенгенското пространство. Това е позицията на Унгария, изразена от унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер, който днес се срещна с българския вътрешен министър Валентин Радев, съобщава пресслужбата на българското МВнР.

Вътрешните министри оцениха високо съществуващото двустранно сътрудничество.

Работната среща на двамата министри се състоя в рамките на участието им в Министерската конференция на Залцбургския форум, в Будапеща. Унгария напълно подкрепя България за членството й в Шенгенското пространство ­ заяви Пинтер и припомни, че страната му застава зад България по пътя й към Шенген още от 2011 г. Унгарският министър изрази позицията, че, ако това не се случи, то би било редно България да получи пълен достъп до визовата система, като ефективна стъпка и филтър за хора, преследвани за тероризъм. В този смисъл Пинтер подчерта и необходимостта от ускоряване на обмена на данни.

Министрите Радев и Пинтер дадоха висока оценка за сътрудничеството между двете министерства.

Унгарският вътрешен министър благодари на България за съвместната работа по случая от 2015 г., когато в Австрия бяха открити в камион телата на 71 задушили се нелегални емигранти. В резултат на проведеното разследване бяха повдигнати обвинения на няколко български граждани.

www.blitz.bg

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *