Финал Ръгби‘7 Държавно първенство юноши до 19 г.: Най достойните : Балкански котки и Локомотив Сф играха на финала / Снимки /

В неделя / 11 юни / на стадион ЖП Завод в София се проведоха финалите на  Държавното първенство по Ръгби‘7 за юноши до 19 години. Участие взеха шест отбора разделени на две групи по три :

група А – РК „ Валяците“ Перник, РК „ Балкански котки“ Берковица и РК „ Ботев“ Бургас ;

група Б – РК „ Янтра‘‘ Габрово, РК „ Локомотив“ София и РК „ Варна“ Варна.

Началото бе повече от обещаващо, в първите срещи в групите отборите на РК „ Балкански котки“ и РК „ Локомотив“ успяха да наложат своето превъзходство и с по добра игра да се наложат съответно над РК „ Ботев“ с 35 : 0, и над РК „ Варна“ с 20 : 0 .

В първата среща от втория кръг между отборите на РК „ Валяците“ и РК „ Балкански котки“ се случи нещо което е недостойно даже да се споменава в материала, долна постъпка от страна на играчите на „Валяците“ която е несъвместима с основните принципи на Ръгби и при която в световното и европейско Ръгби наказват провинилите се състезатели с изключване от Ръгби до живот/ нещо което трябва да направи и нашата федерация/. При резултат 12 : 0 за Котките/ две бързи есета в началото на срещата/, отсъден наказателен удар срещу техен състезател и в последствие показан червен картон, лабилната психика на перничани не издържа и целия отбор, треньори и придружаващи лица тръгнаха за саморазправа със съдията. Той от своя страна намери сили да прекрати мача и да бъде присъдена служебна победа за Котките с общ резултат 27 : 0. Във втората среща от другата група след много оспорвана и изпълнена с добри моменти игра, Локомотив успяха да се наложат с 7 : 5 над Габрово.

В третия кръг РК „ Валяците“ , за който бе постигнато компромисно решение да продължат турнира победиха РК „ Ботев“ Бургас с 31 : 0, а РК „ Янтра‘‘ се наложиха над Варна с 10 : 0.

Така се оформиха следните финали, за 5-то място – РК „ Ботев“ Бургас срещу РК „ Варна“, за 3-то място – РК „ Валяците“ срещу РК „ Янтра‘‘ и за 1-во място – РК „ Балкански котки“ Берковица и РК „ Локомотив“ Сф.

В срещата за петото място се получи интересен мач. Освободени от напрежението двата отбора успяха да разкрият своите възможности и да отбележат първите си точки. Бургазлии поведоха с две есета 10 : 0, но не успяха да задържат първоначалното си предимство и варненци реализираха четири есета и два допълнителни за 24 : 10, с което заслужиха 5-тото място.

Малкият финал не се състоя поради отказ на габровци да излязат срещу РК „ Валяците“, решение което след случилото се час по рано е обяснимо.

В 14.00 дойде време на финала да се изправят най достойните отбори в тазгодишното Държавно първенство. В един мач изпълнен с много емоции, борба, красиви моменти и неизвестни почти до самия край РК „ Балкански котки“ Берковица успяха да изтръгнат победата в последните минути с 17 : 0 / 0 : 0 /, с малко по голяма съобразителност и късмет от РК „ Локомотив“ Сф. След срещата треньора на Локо Сф Тихомир Симеонов правилно отбеляза, че бе допусната грешка в определяне времетраенето на финала, който бе игран от две полувремена от по 7 минути, вместо две по 10 мин.

Така шампиони на Държавното първенство по Ръгби‘7 за юноши до 18 г. за 2017 станаха РК „ Балкански котки“, на второ място остана достойният им съперник – юношите на РК „ Локомотив“, а трети – РК „ Валяците“.

След награждаването недостойните сцени от страна на играчи, треньори и придружаващи лица от „Валяците“ срещу съдията продалжиха и добре че не се стигна до нещо по сериозно в саморазправата която последва. С нетърпение очакваме решението на федерацията по казуса.

http://rugbybulgaria.com/wp-content/uploads/2016/01/Harta_na_igrata_2016_BG.pdf

Крайно класиране ДП Ръгби‘7 юноши до 19г. за 2017год.:

  1. РК „ Балкански котки“ Берковица
  2. РК „ Локомотив“ София
  3. РК „ Валяците“ Перник
  4. РК „ Янтра‘‘ Габрово
  5. РК „ Варна“ Варна
  6. РК „ Ботев“ Бургас

 

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *