В събота и неделя терените на НСА „Васил Левски“ бяха РЪГБИ територия / СНИМКИ /

Отминалият уикенд бе един истински празник на Ръгби в България.

В рамките на два дни се проведоха три турнира:

– 23-тия ежегоден турнир по Ръгби 7 SOFIA 7’s, за купата на ректора на НСА“ Васил Левски“, с участието на мъжки и женски отбори от Англия, Италия, Гърция, Румъния и България,

– Турнир по Ръгби 7 за юноши до 14 години, с участието на шест отбора, част от инициативата ”Играй ръгби”/ “Get into Rugby”/,

– Финалният турнир на държавното първенство по Ръгби 7 за юноши до 16 години с участието на седем отбора

и финалът на държавното първенство за юноши старша възраст Ръгби 15 между отборите на РК „ Локомотив“ София и РК „ Валяците“ Перник.

 

Съботният ден започна в 10.00 с началото на финалния турнир на държавното първенство по Ръгби 7 за юноши до 16 години. Отборите бяха разделени на две групи;

гр. А – РК “Янтра“ Габрово, РК “НСА“ София, РК “София67“ София и

гр. Б – РК “Локомотив“ София, РК “Варна“ Варна, РК “Диви котки“ Ихтиман, РК „Балкански котки“ Берковица.

След оспорваните срещи в предварителните групи за малкия финал/3-4 място/ се класираха отборите на РК “София67“ и РК “Варна“, а за финала РК “Янтра“ и РК  „Балкански котки“.

В срещата за 3 място младите ръгбисти от Варна успяха да се справят безапелационно с момчетата от РК „София‘67“ с резултат 22 : 7, като не оставиха никакво съмнение, че заслужават бронзовите медали от държавното първенство.

На финала момчетата от РК „Балкански котки“ бяха още по категорични над своите съперници от Габрово. Успяха да спечелят срещата с резултат 35 : 5, с което се окичиха заслужено със златните медали от държавното първенство и спечелиха Купата на ректора на НСА в 23-тия ежегоден турнир по Ръгби 7 Sofia 7’s. Всички млади ръгбисти бяха наградени лично от Председателя на БФР – г-н Атанас Зафиров, който връчи купите и медалите от първенството, а домакина на събитието, ректора на НСА  проф. Пенчо Гешев  връчи купата и медалите на SOFIA 7’s.

Крайно класиране държавното първенство по Ръгби 7 – юноши до 16 год.:

1.РК”Балкански котки” , Берковица
2.РК”Янтра” , Габрово
3.РК”Варна” , Варна
4.РК”София”67, София
5.РК”Локомотив” , София
6.РК”НСА” , София
7.РК”Диви котки” , Ихтиман

От 13.00 ч. стартира и първият ден от 23-тия ежегоден турнир по Ръгби 7 SOFIA 7’s, за купата на ректора на НСА“ Васил Левски“ с много зрелищни и емоционални срещи, изпълнени с много заряд и Ръгби умения.

В 16.00 ч. стартира и най очакваната среща за деня, тази от държавното първенство  за юноши старша възраст Ръгби 15 между отборите на РК „ Локомотив“ София и РК „ Валяците“ Перник. Двата отбора бяха изведени на терена от своите капитани Костадин Дебренлиев за „Локо“ и Мирослав Димитров за „Валяците“. След доста оспорвано и равностойно начало перничани успяха да поведат с есе в 5 –тата мин. реализирано от крилото на схватката Никола Недински /5 : 0/, но до края на полувремето с много по комбинативна и тактически правилно изградена игра „ Локо“ успяха да обърнат резултата в своя полза. С отбелязване на две пълни есета / първото реализирано от капитана Костадин Дебренлиев в 27 мин., второто от Денис Беча в 31 мин., и реализирани допълнителни отново от Дебренлиев/, края на първата част дойде при 14 : 5 за „Локомотив“.

През втората част нещата на терена коренно се промениха. Незнайно защо главния съдия реши, че трябва да бъде център на внимание със своите отсъждания и поведение и още в 5-тата мин. изгони състезател на „ Локо“/ № 1 /. Това, а и доста от последващите отсъждания категорично повлияха на играта на момчетата от София, които престанаха да използват ниския блокаж като прийом за спиране на противника и не успяха да намерят противодействие на по мощните нападатели на перничани. Така след есета в 40,48,60,65 минути „Валяците“ поведоха с 29 : 14. В 68 минута се появи някаква надежда за „ Локо“ че може да направят нещо повече и да спечелят титлата след отбелязване на есе и допълнителен за резултат 29 : 21, но надеждите им бяха попарени отново с реализиране на последните 5 точки в 70 минута за перничани.

РК“ Локомотив“ Сф / 21 – 34 / РК“ Валяците“ Пк  

РК ”Валяците” Перник спечелиха шампионската титла в ДП по Ръгби 15, юноши старша възраст. Техният достоен опонент, РК ”Локомотив” София, заслужи малката купа и сребърните медали. Трети се класира отбора на ”Янтра” Габрово. Всички бяха наградени от Председателя на БФР г-н Атанас Зафиров.

 

След този финал Ръгби денят продължи до 19.30 ч. с 23-тото издание на ежегодния турнир по Ръгби’7 – SOFIA 7’s.

В неделя бе вторият ден SOFIA 7’s, и след 50 мача на две игрища и 48 часа ръгби, турнира приключи с победители при мъжете Cavalieri – Италия, и при жените Iraclis – Гърция. Мъжете и жените на НСА се класираха втори, като успяха да спечелят и двете награди за най полезен играч на турнира, съответно Петър Николов при мъжете и Сара Мохамади при жените.

С награждаването на победителите и призьорите на турнира, лично от Ректора на НСА  проф. Пенчо Гешев , завърши Ръгби уикенда.

Cavalieri – Италия:

Iraclis – Гърция:

НСА -мъже:

НСА – жени:

Петър Николов – MVP – mens tournament

Сара Мохамади – MVP – womens tournament

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *