Позитивната новина! Разреши се проблемът с приема по хореография в Хуманитарната гимназия във Варна

Министерството на образованието реши проблема с приема в профилираните паралелки по хореография, който стоеше пред Хуманитарната гимназия във Варна и други школа в страната и който доведе до редица протести на родители, ученици и учители, пише ИА Черно море.

От МОН се похвалиха, че усилията за разрешаване на въпроса от страна на министър Николай Денков са се увенчали с успех. От софийското 144 СУ “Народни будители” благодариха на министерството с кръшни хора пред сградата на ведомството. Заради решаването на проблема с приема в профилираните паралелки по хореография министър Николай Денков получи благодарствено писмо от ръководството и учениците на НГХНИ „Константин Преславски“ – Варна.

Въпросът с хореографските паралелки в общообразователните училища беше разрешен чрез промяна в държавния план-прием за предстоящата 2017/2018 учебна година, която позволява записване на ученици за придобиване на професионална квалификация „Танцьор“ в средни и обединени училища и в профилирани гимназии.

Едновременно с това бяха утвърдени разработените за първи път учебни програми по хореография за всички класове. Те са подготвени в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който хореографията става самостоятелен учебен предмет, но може да се изучава единствено в рамките на избираеми и факултативни учебни часове.

Отделно, с промени в Наредба №10 на МОН беше дадена възможност да се кандидатства за прием в паралелки по хореография в пети и седми клас на профилираните училища, като при балообразуването се използват резултати от национални и регионални олимпиади и състезания. Успоредно с това министърът на образованието и науката прие предложението на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) да бъдат признати две нови професии: „Сценичен фолклорен изпълнител“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ – трета степен на професионална квалификация; и „Специалист танцово изкуство“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ – четвърта степен на професионална квалификация. След изтичане на задължителната съгласувателна процедура те ще бъдат включени в списъка на професиите за професионално образование и обучение.

Припомняме, че заради новия Закон за училищното и предучилищно образование приемът в паралелки за танцьори след седми клас в Хуманитарната гимназия трябваше да отпадне, което предизвика остра вълна от недоволство сред ученици, родители и учители. Кметът на Варна подкрепи училището като изпрати писмо до МОН, в което предложи да бъде преразгледан въпросът и приемът за следващата учебна година.
https://novavarna.net

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *