Ще се вдигне ли цената на хляба зарази поскъпването на газа

От първи април цената на природния газ ще скочи с 30%, а това ще доведе и до поскъпване на парното и топлата вода за цялата страна. Производители на различни хранителни продукти се оплакаха, че разходите им ще нараснат и може да се наложи и те да вдигнат цените.

Според Мариана Кукушева, председател на Консултативния съвет по зърното, също има предпоставки за увеличаване на цената на хляба например, заради поскъпването на газа.

„Стойността и на хляба е променена, само че в момента тази себестойност не може да бъде отразена върху доставните цени днес и веднага, защото промяната им е един много бавен процес, който е свързан с известяване на търговеца с едни определени срокове на съгласуване и приемане на нови цени при тези форсмажорни условия.

Така или иначе, даже и да се случи промяна на доставната цена, не би трябвало общо това поскъпване да се отрази на повече от 2-3 лв. от общия бюджет на едно семейство“, коментира Кукушева, цитирана от агенция Фокус.

Тя уточни, че не може да се гадае в момента, защото себестойността на всеки производител е различна и съответно неговите енергийни разходи са различни.

Цената на газа като основен енергоносител в предприятията, които работят на газ заемат около 1 % от себестойността на продукта. Така реално поскъпването на газа с около 30% прави около 3-4% отражения в крайната цена на продукта.

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *