Жив е той, жив е в сърцата на българите

168 години след рождението си Христо Ботев продължава да е жив в сърцата на всички българи. 168-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист бе тържествено отбелязана пред неговия бюст-паметник в Борисовата градина, предаде репортер на БГНЕС.
Десетки граждани, ученици от столични училища, носещи името на Христо Ботев, както и официални лица, сред, които министърът на образованието Тодор Танев, зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, доц. д-р Георги Вълчев, зам.-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и зам.-министри почетоха Ботев.
Гвардейците от Националната гвардейска част, пък изпълниха военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.
Пръв думата взе зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който заяви, че малко са безспорните имена в историята на всеки народ, а за нас българите такова е името на Христо Ботев-гениален поет и публицист, революционер, войвода, загинал за родината си. „Той е героят, погледнал напред във времето, име в нашата история, което през годините обединява всички нас, непокорен и верен на най-великата човешка кауза – свободата. Ботев избира пътя на себеотрицанието и саможертвата в името на своя идеал”, отбеляза Главчев.

Той подчерта, че в творбите си и до днес поетът ни учи, че вярата, поклонението пред родината и това да не отстъпваш, да се бориш за това, в което вярваш, са най-големите идеали на всяко време. „Нека си спомним сега в днешните трудни времена на разделение, на недостиг на ценности и национални идеали това, което Ботев ни е завещал чрез думите и делото си”, призова Димитър Главчев.
Според него Ботев и всичките му съмишленици са имали волята да стоят редом с народа си и да воюват за неговото бъдеще и благоденствие. „Всяка Ботева творба е дълбока изстрадана болка за своя народ, с ясно осъзната и осмислена позиция. Той е личност на крайностите, за него светът е черно-бял, желанието за свобода или победа се извоюва само с крайни действия”, каза зам.-председателят на парламента. Може би днес е времето, в което да си припомним на какво ни научи поетът-революционер, какво ни завеща и каза, отбеляза Главчев, а именно – „…Свестните у нас считат за луди, глупецът в редом всеки почита…”.
Той добави, че Ботев ни завеща безкрайната си любов към своя народ и безрезервната си увереност в бъдещето на свободна България. Нека бъдем достойни за неговата героична саможертва, апелира Главчев.
Мартин Иванов, секретар по култура, образование и национална идентичност прочете обръщение от името на президента Росен Плевнелиев. В него се посочва, че държавният глава вярва, че тези мигове на памет и поклонение са добър повод да си зададем въпроса-какво ние гордите наследници на великите българи, можем да дадем на родината? „Нека, докато шептим заветните думи – „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, погледнем към себе си и към собствените си дела”, призовава Плевнелиев.

Той добавя, че със своята саможертва Ботев ни е дал примера, че за свободата са достойни единствено онези, които са достойни да умрат в нейното име. „Битката за нея трябва да бъде спечелена най-напред в сърцата и умовете. Тя ни задължава да не скланяме глава пред трудностите и да се борим за справедлив живот на българите, независима и успяваща България. Уверен съм, че докато не забравяме тези уроци България ще пребъде”, се посочва още в обръщението на държавния глава.

Венци пред бюст-паметника на Христо Ботев бяха поднесени от президента името на Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и от Министерствата на културата, външните работи и туризма. /БГНЕС

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *