Янко Станев: Във Варна ядохме попарата на Радан, сега в София я хапват

Реформаторският блок можеше да вкара между 8 и 10 общински съветници в местния парламент във Варна, ако в него участваше и СДС, заяви градският председател на синята партия Янко Станев в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик. Според него участниците в коалицията не са направили добър анализ преди вота и затова кандидатът им за кмет Чавдар Трифонов е получил по-малко от 10 %. Станев припомни и думи на Радан Кънев, който си залагал кариерата за победа на Трифонов. Причината СДС да не участва в местната коалиция била нежеланието на останалите формации.

„Цял живот заемам изборни длъжности и много обичам изборите и партийните конференции. Кампанията на Реформаторския блок срещу мен преди местния вот беше инициирана, за да се създадат подходящи условия за кандидатурата на Чавдар Трифонов. СДС беше третирано като мишка преди да стана председател на СДС“, заяви Станев.Той определи явяването си на изборите във Варна с номера на СДП като „шизофрения“.

Янко Станев коментира и отношенията в Реформаторския блок на централно ниво.

„Поведението на някои колеги не ми даваше основание да твърдя, че това е равнопоставена коалиция.Във Варна вече ядохме попарата на Радан. В София също трябва да я изядат и като гледам – хапват я.“

Създаване на групата „Граждани и експерти и СДС“ е станало „по естествен път“ заради съвпадения с вижданията за развитие на града на Божидар Чапаров и Добромир Джиков, обясни Станев. Като опозиция в местния парламент той определи БСП, „докторите“ (Ивайло Бояджиев и Петър Липчев – б. ред.) и Данаил Папазов. За Реформаторския блок не бил сигурен, тъй като съветниците им гласували шарено.

Янко Станев смята, че данъкът върху имотните сделки трябва да бъде увеличен. Това би донесло постъпления между 2,5 и 3 млн. лв. в местната хазна. Според него бюджетът няма буфери за новите разходи, които всяка година изникват, а повишаването няма да откаже купувачите и продавачите. Такса смет, в чието формиране има три елемента, трябва да бъде балансирана, каза още Станев. Той определи бюджета за следващата година като реалистичен и добави, че градът има нужда от стабилност, за да бъдат привлечени инвеститори.

Нашата позиция е за стабилизиране, защото не може да се правят реформи, ако няма стабилност. Обществото – хората, бизнеса, искат стабилност. Не може при първото нещо, което не се е случило както не се иска да се отказваме от реформи.

Ние в СДС, а доскоро мислех и в РБ обещавахме реформи не за една, а за четири години. А и реформи не се правят в опозиция, а когато си в управлението.

ДСБ да си обясняват позициите, а не някой друг да им ги обяснява. /dnesplus.bg

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *