ВАС потвърди ареста на разследван за палеж, извършен през лятото на 2015

Състав на Апелативен съд Варна потвърди определение на Окръжен съд Силистра от средата на декември миналата година, с което е било отказано изменение на мярката за неотклонение на Севдалин Енчев, разследван за умишлен палеж на лек автомобил.

Пресслужбата на съда припомня, че 29 годишният мъж е в ареста от 12 август тази година, след като е бил привлечен като обвиняем за умишления палеж на л.а. „Ауди”, извършен два дни по-рано на паркинг на ул. „Баба Тонка” в Силистра. Бързите процесуално следствени действия довели да разкриването на трима мъже, съпричастни към палежа. Сред тях бил и Севдалин.
За пореден път в рамките на два месеца втората съдебна инстанция намира, че няма основания за промяна на изводите, свързани със законността на ареста на Енчев.

Те изцяло са направени на базата на събраните доказателства – гласни, писмени, други материали и експертизи. Преценката им обосновава предположението, че обвиняемият е извършител на палежа. Варненският апелативен съд споделя и доводите на съда в Силистра относно реалната опасност Севдалин да извърши друго престъпление. Въпреки младата си възраст Енчев е имал интензивна престъпна дейност. Вече е осъждан 19 пъти за различни престъпления от общ характер, в това число и за умишлен палеж.

Днес втората съдебна инстанция не сподели твърденията на защитата на обвиняемия, че по досъдебното производство не се работи. Съдът намира, че в кориците на делото има данни за множество процесуално-следствени действия и експертизи, чиито заключения вече са изготвени.

Законосъобразна и адекватна на обществената опасност на престъплението мярка за процесуална принуда спрямо Севдалин Енчев, разследван за умишлен палеж е „задържане под стража”, определи днес Варненският апелативен съд. Това определение не подлежи на обжалване.

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *