ДСБ в страховит заговор „10 януари“ срещу управлението

ДСБ обмислят таен сценарий за оттегляне на подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, научи БЛИЦ. Заговорът е гласен за 10 януари по аналогия със събитията от 1997 г., когато покрай протестите на десницата беше подпален парламентът, а правителството на Жан Виденов падна.
Това научи БЛИЦ от отлично информирани източници в политиката. Цялата стратегия по създаването на кризисни ситуации около кабинета „Борисов-2” била разработена в Центъра за анализи и управление на рисковете” на Иван Костов, който екслидера на ДСБ създаде, след като партията му изгуби изборите през 2013 г. Там е заквасен и скандала, който се завихри около правосъдния министър Христо Иванов и в който бяха забъркани главният прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и Европейската комисия.

Целта на десебарите не била да предизвикат предсрочни избори, преди и след които съдбата им и като коалиция, и като участие във властта остава неясна, а да тласнат Борисов към хвърляне на този мандат и съставяне на второ правителство в сегашния парламент, при което хората на Костов да заседнат още по-здраво и по-мащабно във властта срещу подкрепата си, обясниха пред БЛИЦ посветените.

Борисов обаче прихванал подмолния замисъл и взел бързи мерки за неутрализиране на последствията му. Острата му реакция срещу действията на Христо Иванов, изразена във фразата „И без петел съмва”, както и срещу скандалите в Реформаторския блок, които клатят не само него, а и правителството, била публичният знак на премиера, че повече няма да търпи волната програма от задкулисието им.

Борисов бил бесен не само на Христо Иванов, но и на образователния министър Тодор Танев заради 40-минутната му възхвална реч на премиера на Турция Ахмет Давутоглу по време на премиерата на книгата му у нас, в която Танев изразил задоволство от присъствието на България в Османската империя. Дължината на пространното му изявление объркала и дневния ред на организаторите, а шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров, който говорил последен, нямал много време да замаже гафа. Отговорът на това отново дойде от Борисов в интервюто му пред БНТ: „Изпълняваме своите ангажименти и в същото време сме максимално внимателни, отчитайки ключовото си и географско положение и история, култура и взаимовръзки, които имаме и с Русия, и чрез българските мюсюлмани, и с Турция”.

Според източниците на БЛИЦ премиерът също имал строен план за неутрализиране на заговорниците, но щял да разгърне действията си след като минат промените в конституцията. /БЛИЦ

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *