Във връзка със студентския празник КАТ Варна предупреждава

Във връзка с Празника на студентите – 8 декември 2015 г., хора от различни възрасти предприемат пътувания до местата за празнуване, както в населени, така и в извъннаселени места.

Пътуванията по време на празници често са свързани с рискове от настъпване на различни по тежест пътнотранспортни произшествия по вина и с участие на водачи на автомобили, и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчен шофьорски опит на водача; превишена или несъобразена с пътните и атмосферни условия скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи.

Настроението на компанията и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в купето допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

За запазването на празничния дух и за гарантирането на незабравимите спомени е важно да се вземат предвид следните препоръки:

1.Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да Ви закара и да Ви върне от заведението.

2.Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Поставете в багажника вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофирането на фарове.

3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който Вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4.Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете своите приятели да се съобразяват с това.

5.Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличания в „състезание”, „гонки” и рискови изпреварвания. Ако Вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, не се притеснявайте да му направите забележка, за да промени начина на шофиране. В крайна сметка той застрашава директно и Вашия живот.

6.По пътя към мястото на празника и обратно задължително трябва да шофира най-опитният водач от компанията. Отчитайте факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково и затова се налага предварително да го управлявате „тренировъчно”.

7. Важно е след купона, шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от вечерта да определите кой ще Ви вози по обратния маршрут. Той не трябва да се увлича в наздравиците в празничната нощ, за да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.

8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.

По повод предстоящия Студентски празник ще бъдат засилени полицейските проверки за установяване и санкциониране на нарушения на ЗДвП, които са основни причини за възникване на тежки ПТП, а именно: управление на МПС след употреба на алкохол, управление на МПС от неправоспособни, управление на МПС с превишена скорост. Ежедневно ще бъдат извършвани засилени проверки за употреба на алкохол в районите на питейните и увеселителни заведения на територията на град Варна, както и по основните пътни артерии, водещи към прилежащите курортни комплекси.

Приятни празнични дни и безопасно пътуване!

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *