Агенцията по храните започва извънредни проверки заради наближаващите празници

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни тематични проверки заради наближаващите празници Никулден, студентския празник, коледните и новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон. Целта на извънредните проверки е да се гарантира безопасността на предлаганите храни, за да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците, обявиха от агенцията.

От 3 до 6 декември хранителните инспектори ще извършват проверки по повод Никулден. Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение. Целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите.

Хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск, призоваха от агенцията.

Предвиждат се извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник. Ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.

По традиция по време на коледните и новогодишни празници инспекторите на БАБХ извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители или търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни. По време на празниците Агенцията по безопасност на храните ще има дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности, или да използват за това горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99.

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *