Реформаторският блок тежко се препъна. Радан прецака синьото съединение.

Реформаторският блок тежко се препъна по пътя към съединението си. Прът в колелото на преминаването от коалиция в единна партия сложил лидерът на ДСБ Радан Кънев, научи „Всеки ден“ от източници в централата на другата синя партия в блока – СДС.

Превръщането в партия е замразено. Говори се, че Радан Кънев измислил нов модел – Реформаторският блок да е нещо като федерация. Самоуправляващи се партии, обединени от централно ръководство. Като всяка от 5-те формации – ДСБ на Радан, СДС на Божидар Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и двете по-малки на Николай Ненчев и на Корман Исмаилов, да си имат своята независимост, като обаче има единодействие по въпроси от „стратегическо значение“. „Не виждам разлика със сегашната коалиционна структура“, коментира източникът ни.

Според привържениците на федерация и противници на единна партия по този начин реформаторите щели още повече да затегнат връзките помежду си. С пълна равнопоставеност и решаване на важните въпроси чрез чести срещи с по няколко представители от всяка партия в блока. А замразяването на коалицията във вид на федерация се налагало, защото поне в близкото бъдеще събирането в партия с един лидер било напълно невъзможно.

Според политици от други цветове обаче влизането в хладилника на реформаторите всъщност е опит за спасение от пълно разцепване, което „Всеки ден“ вече прогнозира. А истинската причина прозирала в посока на Радан Кънев. Лидерът на ДСБ натискаше за превръщане на коалицията в партия, докато бе убеден, че той ще е едноличният й шеф.

В последно време обаче – след непрестанни гафове като кандидатирането му за президент например, шансовете на Радан непрестанно се топят за сметка на Меглена Кунева и Божидар Лукарски. Особено след като се оказа, че на местния вот ДСБ се е представила най-зле от трите големи в коалицията.

Акциите на Кунева и на Лукарски пък в същото време се вдигат, и то по линия на участието им в правителството – като вицепремиер и министър. В сините редици отдавна се говори как Радан обявил, че влизането в кабинета на двамата му колеги „ще ги разсипе политически“, докато той като председател на депутатите на РБ в парламента ще печели само дивиденти. А сега ударил на камък в сметките си./vsekiden.com

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *