Разследващ полицай разкрива убийства по GPS, GSM и откъснат кабел

Михаил Христов от ОДМВР – Бургас е убеден, че „следите остават“, но трябва да знаеш къде да ги търсиш

Извършителите на тежки криминални престъпления в Бургас нямат никакъв шанс да се покрият и избягат от правосъдието, през последните години нeразкритите убийства на територията на дирекцията са истинска рядкост.
Неслучайно една от наградите, които на 5 юли тази година гл. секретар Георги Костов връчи – Почетен знак на МВР III степен, бе за разследващия полицай Михаил Христов, който работи по разкриване на престъпленията срещу личността.
Да се среща очи в очи с човешката жестокост не е била детската мечта на Михаил разкри той пред „168 часа“.

Когато завърша право в Бургаския свободен университет, в Областната дирекция на МВР обявяват конкурс за дознатели и току-що дипломираният юрист решава да опита. Не му трябва много време, за да разбере, че това е неговото място.

Разследващият има свое продължeние на знаменитата фраза
„Следите остават“. Но трябва да знаеш къде да ги търсиш,

допълва Мишо Христов.
Доказателство за това е разкриването на едно от най-жестоките убийства, извършени тази година в Бургас. Когато на 2 април 84-годишният Георги Георгиев от Черноморец не се прибира у дома си, полицаите решават да огледат апартамента му в Бургас, където е бил запоследно заради извършван в него ремонт. Прави им впечатление, че всичко блести от чистота, а в жилище е пропито от силната миризма на белина.

Въпреки старанието да се прекрият следите, при детайлния оглед криминалистите намират няколко капки кръв, невидими с просто око. Така става ясно, че в апартаментът е местопрестъпление, а жертвата е изчезналият дядо Георги. Това е само част от пъзела, но една от най-важните, за да се стигне до доказване на престъплението.
В този случай на страна на разследващите е и късметът. Един от първите разпитани е Тихомир Трифонов, 49-годишен видинчанин, който се е установил в Св. Влас и се занимава със строителни ремонти. Именно него Георги Георгиев е наел да стегне жилището на централната бургаска ул. „Гластон“.

При разпита Тихомир твърди, че се е виждал с хазяина преди обед, но след това разделили. Прибрал в Св. Влас и повече не се е връщал в Бургас. Един от полицаите обаче забелязва на седалката на колата му лист хартия. Оказва се катаджийски акт, съставен на Трифонов в час, за който той твърди, че е бил в Св. Влас.

След това събитията се развиват по най-благоприятния за полицаите сценарий.

Извършителят просто казал:
„Е, хванахте ме, няма какво да се крия, аз го убих“.

Самопризнанията се потвърдиха от много други събрани доказателства, включително и от капките кръв в жилището, обяснява Михаил Христов.
Привидно лесното за разкриване престъпление се оказва едно от най-драстичните, по които разследващият е работил, защото тялото на жертвата е разчленено.
След скандал между майстора и дядо Георги за това колко струва ремонта, Трифонов удря стареца с чук по главата. За да прикрие престъплението, той решава да разфасова тялото и да го хвърли извън Бургас.
Използва един от инструментите – макетен нож и превръща банята в транжорна. Работил е методично, разрезите са извършени почти професионално, установяват еспертите по случая.
Разследването на убийството приключи наскоро, предстои изготвяне на обвиителен акт. Тихомир Трифонов е в ареста.

Невинаги обаче нещата се развиват по този начин,

често е необходимо търпение и находчивост, за да стигнем до извършителите, признава Михаил Христов и дава за пример работата по изключително заплетен случай в поморийското село Дъбник.
През януари 2007 г., 33-годишният Сюлейман Христем е обявен за изчезнал. Година по-късно полицаите стигат до оперативна информация, че най-вероятно изчезналият е убит като в това имат пръст собственият му баща Исмаил и брата на една от сестрите му – 29-годишният Николай Христов.
Заподозреният за тежкото престъпление Николай вече е напуснал страната и работи в Норвегия, но с оперативна комбинация криминалистите успяват да го върнат в България. Трябва им обаче още нещо, за да разрешат случая – тялото на жертвата.
„Подозирахме, че Сюлейман е заровен някъде в гората, там е абсурд са се намери нещо, трябваше да проявим изобретателност, за да го накараме да го изрови трупа и да го заловим на място“, разказва полицаят.
За да върнат Христов от Норвегия, пускат слух, че полицията вече има информация къде е тялото на Сюлейман и въпрос на време е да го открие. Комбинацията сработва – уплашеният Николай се връща от чужбина и отива на мястото с намерението да изрови останките и ги унищожи напълно.

Спипан е докато копае в гората.

Там намират и човешки кости, а ДНК експертизата показва по категоричен начин, че те са на изчезналия Сюлейман. Директният извършител на убийството се съгласява на съкратено производство и в момента излежава 8-годишна присъда.
По съвсем различен начин, но не по-малко драматично, се развива разследването на друго тежко престъпление, което вдига полицията на крак в началоно на октомври 2010 г.
В двора на къщата си в м. Бадемите край с. Рудник е намерена простреляна в главата 36-годишната Тодорка Калпаклиева. Тя живее с известният като лихвар Стоян Вълчев, двамата са родители на дете с тежки малформации, което не може да се обслужва само. 10-годишната Десислава е открита в къщата в окаяно състояние, но от Стоян няма и следа. Първаначалната версия е за семейна драма, но нещата се обръщат на 180 градуса когато в местност на около 500 м от вилната зона е намерен мъртъв и Вълчев. Главата му буквално е отнесена от изстрел от непосредствена близост.

Проверихма всички възможни версии, докато стигнем до задържане на заподозрян, не случайно

Иван Симов беше арестуват чак на 7-ия ден,

спомня си Михаил Христов. Той е убеден, че именно Симов е извършителят. Доказа се, че Симов е бил същият ден в къщата, видял е, че „клиенти“ връщат пари на Вълчев, самият той е имал дълг, а алибито за времето на престъплението, което негови близки се опитаха да му изградят, не беше убедително, казва разследващият.
Най-силният коз срещу 35-годишният Симов, който по това време е работник в бетонов възел и със семейството си върти земеделие, са намерени вещи от вилата на убитите в собствения му дом. Сред тях е DVD с изтръгнат кабел.
Начинът, по който е взета техниката, издаваше агресия, ако тя е била доброволно дадена от Вълчев, както Симов обясняваше, кабелът нямаше да е в това състояние, анализира полицаят.
От началото на разследването Симов отрича да има нещо общо с престъплението. След дълъг процес с разпити над 70 свидетели и експерти съдът в Бургас преценя, че доказателствата не са достатъчни и обвиняемият излиза на свобода.
Трагедията с три трупа – малко след убийството на родителите си в дом издъхва и болното им дете – е дописана от съдбата.
Година и половина след като е оправдан Иван Симов издъхва в съня си. Инфарктът го застига на 38 години.

Михаил Христов е и част от екипа, който работи по изчезването на дистрибутора на захарни изделия Николай Христов. 22-годишният мъж не се прибира у дома си след работния ден на 18 април м.г., на следващия ден родителите му съобщават в полицията, че синът им е изчезнал.
Тогава много ни помогна, че колата му бе оборуднава с модерен GPS, анализира дознателят. По апаратурата не само проследяват пътя на колата и по камери на две бензиностанции засичат, че Николай не е сам, но получават информация и за точните часове, в които автомобилът е бил запалван и съответно в които двигателят е спирал да работи.

7-те минути престой в землището на карнобатското село Сигмен

насочват разследващите къде да търсят тялото на убитото момче. Междувременно те вече са намерили изоставения микробус, по който са открити и капки кръв от Николай.
Капка кръв „заковава“ и извършителя – 21-годишният Тодор Атанасов, приятел от детинство на жертвата. Тя е скрита между шарките на маратонка, иззета от дома на Тодор. ДНК-експертизата потвърждава – кръвта на е убития дистрибутор. На първа инстанция Атанасов получи 24 години затвор.

GSM-ът на друг извършител на убийство – бившият полицай
Михаил Менашки, се оказва важно доказателство срещу него.

По клетъчния телефон, който 29-годишният мъж е носел във себе си в нощта срещу 3 септември 2012 г., криминалистите проследяват маршрута му – от квартира в с. Кошарица до хотел „Глобус“ и обратно. До хотела той намушка смъртоносно 30-годишната Мария Златанова, рани и приятеля й.
Близо до „Глобус“ Менашки бе прихванат и от камера, спомня си разследващият полицай. Престъплението е разкрито часове след извършването.
Михаил Менашки вече е с влязла в сила 25-годишна присъда.

Може ли разследващият да изпитва симпатия към обвинения за убийство?

Всеки случай е отделна човешка история, разговаряйки с хората, които по един или друг начин са свързани с конкретното престъпление, научаваш повече за тях, за живота им, за причините, които могат да изправят един човек срещу закона, разсъждава полицаят.
Той дълго ще помни разговорите си с Любомир Симеонов, пенсионираният военен, който 23 септември 2013 г. на малка уличка близо до центъра на Бургас уби с един изстрел в сърцето Павлинка Йовчева, дългогодишен шеф на „Дребно банкиране“ в бургаския офис на Уникредит Булбанк.
Изключително интелигентен човек, много обаятелен събеседник, обясненията му предизвикват съчувствие, не крие впечатленията си Христов. Докато бизнесът му се е развивал добре, е хранел цели семейства, държал се е много добре с хората, които работят за него, но от друга страна е отнел човешки живот, причинил е страдания на съпруга и децата на убитата, това не може да се забрави нито за миг, допълва разследващият.
Убийството може да бъде сложено в графата „лесни за доказване“ – няколко часа след разстрела 57-годишният по това време Симеонов сам се предава на полицията.
По това време вече е обявен за издирване. Още при първите разпити след престъплението източници от банката насочват криминалистите към Симеонов. Той е клиент на банката, който познава жертвата от около 10 години. Напоследък настоявал за нов кредит, но му е бил отказан.
Работата по случая е свързана с много разпити както на свидетели, така и на колеги на банкерката, както и особено тежките срещи с близки на загиналата.
Разследването събира данни, че убийството е предварително готвено – бившият военен се е снабдил с пистолет „Макаров“ специално за целта, няколко пъти дебнел Йовчева преди да натисне спусъка. Първоначално е имал план да извърши покушение срещу шефа на банката от италианска страна, за да предизвика международен отзвук, обмислял е варианта да насочи дуло и срещу Левон Хампарцумян, но преценил, че организацията на такива атаки не са по силите му.
В последният ден на март т.г. ВКС потвърди 20-годишната присъда на Любомир Симеонов.

Наградата „Почетен знак на МВР – III степен“ е персонална, но аз и всеки от колегите ми сме наясно, че

работата ни е успешна, когато действаме в екип,

категоричен е Христов. Признава, че през годинитее разчитал много на съветите и помощта на колега си Златко Пеев, който отскоро оглави дознанието към ОДМВР в Бургас.

Част от разследващите полицаи към бургаската дирекция са стартирали кариерата си почти по едно и също време, многото прекарани заедно часове и преодоляването на критични ситуации ги е превърнало и в приятели.
Ако могат да си позволят отпуск по едно и също време, избират да пътуват заедно из страната.
Един от приятните абсурди на работата на Мишо Христов е, че

с охота посещава … моргата – заради удоволствието
да контактува със съдебните медици.

На това място, което повече свързват с неприятни преживявания, аз срещнах едни страхотни хора, опитът на д-р Косьо Янков, д-р Галя Милева и д-р Параско Парасков е от изключителна важност за успеха на всяко разследване, но освен това човек може да разговаря по най-различни теми, да научи много неща както за професията си, така и за живота, казва разследващият.
Първото влизане в моргата вече е останало в далечното минало. В бургаската дирекция действа неписано правило разследващите да присъстват на аутопсиите и Михаил Христов споделя тезата, че това помага много при изграждането на ясно и добре обосновано обвинително заключение.

Да пътува със семейството си и да слуша рок, когато може и на живо, са нещата, които зареждат топполицая. Може дълго да говори за емоцията, която е получил от концертите на Whitesnake, Bon Jovi, Iron Maiden, Scorpions, Europe, Twisted Sister, Manowar, Deep Purple, Deff Leppard… За това разказва също толкова разпалено, както и за разкритите от него и колегите му престъпления. /24chasa.bg

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт изпoлзвa биcĸвитĸи и пoдoбни тexнoлoгии. Hayчeтe пoвeчe в нaшaтa Πoлитиĸa oтнocнo биcĸвитĸитe.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close