Бойко Борисов уговаря „всеобщ мир“ във Варна. И работи за „служебна победа“ на Иван Портних

Посещението на Бойко Борисов в „Девня цимент“ беше планирано отдавна. Поне от Гергьовден се знаеше кой от нарочените като основен участник в кандидат-кметската кушия във Варна ще бъде край него. Министър-председателят връчи договор за спонсорство на баскетболния клуб „Черно море – Порт Варна“ на стойност половин милион лева. Парите са отпуснати с решение на Борда на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД. Договорът беше връчен от премиера на президента на клуба, ексшеф на порта и бивш министър на транспорта Данаил Папазов. В знак на благодарност от клуба подариха на премиера екип с надпис : Бойко Борисов №1. „Това е най-скъпият ми екип – за 500000 лева, дай да си поделим парите.“, редна пинизчийски Б.Б. към министъра на транспорта Ивайло Московски.


Преди четири години Бойко Борисов привика Кирил Йорданов на пътен възел „Белокопитово – Шумен“, за да отправи дългоочакваната оферта от тогавашния кмет на Варна – да бъде кандидат-кмет на ГЕРБ. След като Цв.Цв. и Б.Б. „отрязаха“ Павел Димитров, лидер на партията в областта по онова време, който бе спечелил номинациите по райони в града, „двамата големи“ се спряха на Данаил Папазов, познат за посветените и по онова време като изключително близък до приятел на Цв.Цв. и Б.Б. като Делян Пеевски. Обаче за малко – бързо-бързо минаха на „лесния вариант“ с Кирил Йорданов. Борисов заформи оше една среща с К.Й. – този път не в прахта на бъдещата магистрална отсечка, а в царските покои на „Евксиноград“. И Данаил Папазов бе „отказан“ – не особено учтиво, пардон.
След поредната си визитация на „Белокопитово – Шумен“, каква ирония на съдбата, Бойко Борисов грейна край Данаил Папазов в „Девня цимент“. Легендарният баскетболен спец Симеон Варчев беше използван като „заслон“. На „Бойко“ му беше важен Данаил Папазов. Защо? Та той все още дори не е обявил официално, че ще се кандидатира, след като в края на миналата година плъзна сочен слух, че ще участва в играта. Впечатляващо е, че Бойко Борисов не си прави труда да измисля нови комбинации. Заформя си срещи с кандидати край Варна. На пръв поглед уж играе по старата схема – „под индиго“. Само дето сега има една основна разлика – местният лидер на ГЕРБ Иван Портних е кмет. Свързващото звено на двата сюжета е Данаил Папазов. Питането е – къде е Делян Пеевски в комбинацията и дали ще пасува като преди четири години.

Бойко Борисов уговаря „всеобщ мир“ във Варна и работи за „служебна победа“ на Иван Портних. „Бойко“ НЕ иска гореща битка за кмет на града. От няколко месеца сондира политическите и корпоративни патрони на основните претенденти за позицията на сегашния кмет с ПРЕДЛОЖЕНИЯ. Вместо мазна борба предпочита „твърди договорки“ – във византийската столица на България при това. Бойко Борисов направи Иван Портних кмет, след като между първия и втория тур се ДОразбра с незаобиколимите корпоративни фактори. По онова време знаков фактор като Делян Пеевски го играеше нещо като „бос на всички босове“. Сега се е потопил толкова дълбоко, че вече дори е неприлично. Кой и каква битка трябва да даде на ГЕРБ, за да има шанс да се пребори успешно с „Ванко“. КОЙ?

На 22 май, петък, Цветан Цветанов обяви номинацията на Иван Портних за кандидат-кмет на Варна…в Пловдив. Б.Б. беше в Рига и се готвеше да лети при папата. На 29 май, петък, Бойко Борисов пласира остър дебют в шахматната партия за изборите в „морската столица“ в…Девня. Защо Цветанов и Борисов все още бягат от Варна? Защо? Дали е само заради продължаващите безкрайни ремонти? Та „Бойко“ само дето не се завря под „висящата колона“ в ДКС преди месеци. Не е това. Тогава? Вече е различно – обстановката е предизборна. И Бойко Борисов се опитва да даде тон за песен – „всички сме си свои“, защо да пускаме гювеч на „Шишко“ и „момчетата“?! Няма лошо – КОЙ може да лиши Б.Б. от привилегията ТОЙ да върти договорките с другите „босове“ – „Шишко“ и „момчетата“?!

И винаги става дума за „числа“ – половин милион, десет хиляди, яки числа. „Само за последните няколко дни в страната са открити мощности, които ще осигурят над 10 000 работни места. 325 милиона лева са вложени в новата производствена линия на завода в Девня, която ще произвежда 2 млн. тона цимент годишно.“, блъвна на едро Бойко Борисов, а сайтаджии, свързвани с Борислав Гуцанов, безхаберно му се присмяха, че в този момент избухнал смях, ти да видиш. Дреме му на Б.Б., че се хилотят – той и мощности за „цели полупроводници“ ще открие в Девня, само и само да има МИР във Варна и да осигурява хиляди и хиляди договорени гласове за „Ванко“ с едно наминаване край Варна.

Вместо да вземат левашки на подбив Бойко Борисов ентусиастите на Боби Гуцанов ще сторят добре, ако се замислят поне за миг, няма да им навреди, защо лидерът на ГЕРБ внушава, че се заиграва с Данаил Папазов, а червените във Варна не ги брои за живи. Защо? Докато те му се присмиват за десетте хиляди работни места, „Бойко“ продължава да праща емисари да преговарят с работодатели за едни други „работни места“ – хиляди и хиляди корпоративни гласоподаватели. Бойко Борисов се прави на „умряла лисица“ в „морската столица“, но не спира да работи за „приключване на мача“ във Варна на първия тур. И взема мерки, ако се стигне все пак до втори тур, да не се оформи схема „Всички срещу Портних“.

Докато Б.Б. си пласира ходовете на Сцената и в Задкулисието, червени медийни безхаберници се пробваха да му се подиграват в навечерието на Задушница. Няма да е зле да се молят варненската морга да не пусне кепенци като софийската, защото, ако продължават да са толкова ентусиазирани невчасници, ще се радват на партийните си началници като на образцови политически трупове. С такива „опозиционери“ Бойко Борисов може да продължава с карагьозчийските етюди – като в Девня, като в Бургас, като в София.

bgsniper.com

Сподели
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *